De drie recente werken geven uiting aan de zorg om de verharding in het 'samen leven'. Het is een persoonlijke oproep om milder en zonder oordeel te zijn, om ruimte te laten voor nuance en de verbinding aan te gaan. Om een samenleving waarin niet de macht maar de kracht van het woord centraal staat.

uit 2017 tot 2017 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Abracadabra

2017

Abracadabra is vooral bekend als toverspreuk. Uitgesproken om iets onwaarachtigs te laten ontstaan of gebeuren. Als Abracadabra klinkt, wordt er iets nieuws gecreëerd. Het inspireerde Ellen van Stokkum tot het maken van een bijzonder werk, waarin de stenen van het spel Scrabble de vorm hebben bepaald. ”We toveren met woorden, de hele dag. Om uitdrukking te geven aan onze emoties en te vertellen wat er gebeurt. Maar ook om te oordelen. En zo onszelf neer te zetten en anderen weg te zetten. Woorden die labelen en stigmatiseren. Mijn motto is: creëer je eigen label. Maar laat zien wie je werkelijk bent. Sta open, gebruik woorden die inspireren en vernieuwen. Abracadabra.”

Dress to dance

2017

De installatie Dress to dance symboliseert de lichtvoetigheid waaraan het ons vaak ontbreekt. Acht bijna transparante jurken hangend in een carrousel, als de draaimolen op de kermis. Waarmee Ellen van Stokkum (met roots in modeontwerp) het leven toont zoals het wat haar betreft bedoeld is: open, zuiver, licht doorlatend, dansend en rustig ronddraaiend, meegenomen door de wind. Om blij van te worden.

Freedom of Reach (tweeluik)

2017

De ‘mobiel’ is krachtig in zijn vorm en functie. Herkenbaar stempel van deze tijd. “Gereedschap is het, als ventiel voor meningen en oordelen. Als sociaal medium vaak gebruikt zonder echt te luisteren, op zoek naar het eigen gelijk. Weten we elkaar nog wel echt te bereiken en te verrijken? Horen we vooral onszelf of zoeken we echte verbinding in het ‘mobiele’ tijdperk? Het zijn vragen die ik mezelf en volgende generaties voorhoudt.”   De gelaagdheid in de compositie weerspiegelt het bestaan van vele dimensies en nuances. Het beeld is transparant, het heeft niets te verbergen. Het geeft nieuwe betekenis aan een eigentijdse vorm. Het herinnert aan de kracht van verbinding en persoonlijk contact.